Daj Gryza


 „Daj gryza” Smakowite Historie o jedzeniu autorzy Aleksandra Mizielińska i Daniel Mizieliński nakładem od @dwiesiostry.

Kolejna ogromna księga, nie tylko ze względów wielkości, ale przede wszystkim z wartości treści. 

Autorzy zapraszają nas w wielką podróż tropem historii, tradycji, tropem kuchni. 

Na samym początku mocnym akcentem jest przedstawienie Tureckiej kuchni, znanej nam z kebaba, czy chałwy. W końcu znalazłam ciekawy przepis na bakłażana. Turcja to kraj w którym krzyżują się drogi pomiędzy Europą, Azją i Afryką. Przywołana historia o cesarstwie Bizantyjskim, pokazuje jak wielkie wpływy migracji ludzi, odznaczyły się na sztuce, architekturze, czy kuchni kraju. 

I tak róża, czy szafran przypisana została do kraju Iran.

Izrael znany jest z figi, oraz humusu. Chiny jak i Sri Lanka, poprzez uprawę herbaty. Chiny to też absolutnie kraj ryżu. Indie mają swoje święte masło. Wietnam, Indonezja, czy Tajlandią, to zapachy świeżych owoców, takich jak longan, kokos, rambutan, pitaja, czy durian. Ten ostatni obrzydliwie pachnie, ale jest najsłodszym owocem świata.

Majowie słynęli prócz wspaniałych budowli, własnego pisma, byli też dobrymi rolnikami. 

Na terenie Meksyku rosła kukurydza, fasola, dynia, awokado, maniak, czy pomidory. 

Później gdy swoje imperium założyli Aztekowie, i do kraju wkroczyły hiszpańskie wojska, które podbiły stolice, wprowadzili ze sobą pszenice, ryż i bydło. 

Oprócz migracji ludzi, wojny i najazdy, odpieczętowały mocny wpływ na lokalnej kuchni. 

W wielu religiach, obowiązują reguły, które określają co można jeść i w jaki sposób gotować. W judaizmie zasada kaszrutu, czyli koszerności. 

Mimo to każdy kraj ma swoje smaki, i wykorzystuje najlepszy sposób obróbki tego co daje im ziemia. 

W cudowny sposób można zagłębić się w tradycje, a dzięki ilustracji, które przedstawiają w jakiś sposób tamten czas, zanurzyć się na chwile  i cofnąć o pare set lat. 

Jeśli wiec chcesz zakosztować kuchni Etiopskiej, czy Peru to możesz wykonać danie z przepisu. Doceniam chronologiczny spis treści, który podsumowuje zgromadzoną wiedzę. 

Samą książkę świetnie się chłonie i sprawia, że przez chwile jesteśmy gdzieś indziej. 

Polecam serdecznie! 

#dajgryza










Komentarze

Popularne posty